A complex brief and an unusually proportioned room made this kitchen design a challenging and rewarding project. Positioned at the front of an 19th century Manor House with views out to sea this space had a collection of kitchens units oddly positioned and was requiring a complete overhaul.

The required aesthetic was classic contemporary, combining elements that fit with the original features and all the modern conveniences and technologies possible.

Curves were added to the design early on, to work harmoniously with the large curved window above the sink and the large bay window. The curves also allowed for the walkways to flow without corners jutting out into the space. The island was an essentially part of the design, allowing the hob to be in the centre of the room for socialising while cooking and to allow for those cooking to take in the view.

The sweeping curve of the breakfast bar creates a space perfect for the grand children and family to sit while food preparation is being undertaken.

The colour scheme of blue, cashmere and grey are muted and subtle and intended to work with the style of the period property, while echoing the blues of the sea and sky of the South Devon coast. Corian with a marble effect allows for invisible joins, integrated sinks and coved up-stands while echoing the grandeur of the marble that would have adorned the property in the past.

Mirrors in the wall cupboards were a deliberate effort to enable the view to be enjoyed from every part of the kitchen diner. The units have sliding doors with mirrored backs so even when open will reflect the outlook.

The warming drawer in the island was an essential element in improving this kitchen as an entertaining space, allowing for multiple items to be kept warm for entertaining and parties. With small grandchildren visiting the house and with a hectic schedule the instant boiling tap is the most popular gadget. Removing the danger of a kettle and speeding up any task that involves boiling and cleaning.

The tall bank of units was designed to have the size a scale appropriate with the property. Framed with bespoke cornicing and pilasters so that it felt like a large free-standing piece.

Lighting was a critical part of the visual impact of the overall scheme, the oversized modern chandelier would dominate a smaller room but with the impressive ceilings no rose and high ceilings it was an required element to finish off the project.

Cost of Project: £48,114.00

View this retailer's profile