Kitchen Reference - Gott

Mr and Mrs Gott have a large family ranging from young to early adults. They were building a new house. Their previous house had been white carpets throughout with a black and white kitchen.

This time they wanted a house/kitchen living area which was open plan and the outdoor living area with seating, hot tub needed to bring the outside in. Their main aim was to feel relaxed and welcoming not having to worry about dirt and the house getting spoilt.

She also wanted the kitchen usable for all the family including her 7 year old daughter. Mrs Gott was also quite short so wanted the appliances at a useable height as well as the kitchen to look streamlined and sleek.

Therefore we started looking at natural travertine, warm woods and concretes to get this effect. She also wanted the kitchen to be fully functional as all the family like cooking and she liked entertaining. The worktops needed to be robust and she didn’t want to worry about hot items damaging her worktops as had been done previously in their current house.

Therefore after several meetings the decision was for a warm wood with concrete door with Dekton worktops and a travertine natural floor.

The floor runs from inside the house out onto the patio area and we then designed the outdoor space to have a chocolate brown hot tub with dark shell to complement the trilium worktops in the kitchen and wooden castell oak doors.

The boot room/utility room then was the wooden units with large belfast sink and spray head tap to clean the wellies from long walks and also the dog after being out and about. The handle in the boot room followed on with the warm theme with a copper look.

The kitchen needed seating for a least 3 and it was social seating as there was also a formal dining table in the same room.

A must was for lots of room for cold drinks and if space they would like a wine fridge as they like to entertain. Therefore they really wanted a large fridge freezer with water and ice facilities and also if space they wanted a separate wine cooler.

A must for appliances was a large warming drawer to help with the entertaining. 2 ovens with facilities to steam and a hidden microwave. They also wanted the microwave at useable height. The extractor needed to be a feature linked to the lights in the ceiling.

The wet area wanted to be by the window due to the view of the valley and Wainhouse Tower. This also kept it hidden in the corner. This would include the dishwasher for simple loading and unloading. The family had never had a boiling water tap but felt this was a must with the children starting to use the kitchen and also the use of this in a fully modern kitchen.

The island needed storage on both sides due to having a best set of crockery and best glasses. The extended breakfast bar needed to be warm to the touch and at a usable height (perch height).

Agreed budget value for this project was £15,829.00

View this retailer's profile