Design Brief and Rational

Mr & Mrs M are a middle-aged couple with a grown up family still living at home when not at university. Mr M is a CEO of a large family run plc.

They were refurbishing a period property prior to moving in and as part of a multiroom project we were asked to redesign the kitchen and living space to create a luxurious but functional area for socialising as a family as well as entertaining guests.

They requested furniture in a classical style which would be in keeping with the property and it was also important to them to carry this styling through to the family hub including a prayer station.

We proposed a factory painted finish to all cabinetry, which was manufactured in ash and wire bushed prior to painting to give texture and depth, all internal cabinetry was constructed from American black walnut veneer, finished in a 10% sheen Lacquer. Fusion Wow 50mm granite work surfaces to complement the overall design and cabinetry.

The cooking area has a large 5 oven AGA with utensil and pan storage to both sides, also giving plenty of setting down areas for hot pans etc. Above an ornamental chimney breast was created with shaped corbeled brackets to maximise the work top surfaces.

Immediately in front of the AGA , the island unit can be used for food preparation, where the introduction of a raised end-grain chopping block assists with the client’s posture while performing these tasks. Moving round the island we have included a cabinet with a food mixer lift, built in microwave for occasional use hidden behind a cabinet door, and a small prep sink with a hot water boiling tap. There is a large walk in refrigerator for food storage close to the island.

The end of the island forms a large family table that comfortably seats 5 adults, inspiration taken from the stone balustrades of the garden stairs visible from the French doors is reflected in the hand turned table legs. The chairs were designed to complement the luxurious feel the clients wanted to achieve.

To the left of the island is a double French farmhouse sink, with a pair of dishwasher drawers, so when the children are away only one drawer can be used saving water and energy. The rest of the area is dedicated to storage, using various combinations of drawers, cupboards and worktop standing cabinets with glazed top lights for internal cabinet lighting.

Furniture to the right of the island includes a large fitted dresser with wine storage to the outer flanks, with a central larder with pocket doors.

The final area was the family hub area, where we incorporated bespoke seating and an open fire with panelled chimney breast above to echo the one at the other end of the room and the prayer station, bringing the entire area together.

Agreed budget value for this project was £105,000.00