Our client wanted to achieve a visually stunning space to serve as the perfect backdrop to their art collection and to accommodate regular social gatherings, yet still feel like home. A kitchen that doesn’t look like a kitchen.

The listed Georgian architecture of the property had to be considered to ensure our design integrated seamlessly into the space.

It was not possible to incorporate extraction within the floor or ceiling. We designed an original solution to accommodate the innovative BORA basic cooktop extractor with recirculation technology in the bulthaup workbench as it is of course open below. We worked with a steel fabricator to manufacture this housing, avoiding any compromise in the original bulthaup aesthetic. The manufacturers BORA and bulthaup have both subsequently used our design to inspire other partners.

Deep furniture side panels were meticulously scribed to the detailed shape of the original Georgian wall panels to enable the base units to sit forward of these and avoid any damage. This furniture forms a functional wall element, housing appliances and a stainless-steel sink which is fabricated into the slim 10mm thick laminated work surface. With unit fronts and work surface both selected in graphite laminate, we created a monoblock like appearance allowing the furniture to appear as a sideboard.

We selected design classics such as bulthaup b2 cabinet and workbench, originally designed in collaboration with renowned Austrian design house Eoos as we believe these are objects of art in their own right, to create a bespoke interior design that compliments the architecture of the property. The stainless-steel workbench encourages freedom of movement. The beautiful grain of the walnut veneer tool cabinet provides a natural warmth and can be closed when not in use, ensuring ergonomic functionality. Our client has their culinary workshop at their fingertips.

The appliance specification includes Siemens appliances and the essential Quooker boiling water tap, for time saving convenience. The addition of the revolutionary BORA cooktop with integrated extractor allowed us to incorporate highly effective ventilation within the open b2 workbench, quite a feat!

The unique mix of elements combined in this space has achieved a striking aesthetic and visual impact that is very personal to our client and reflects his personality and lifestyle.

Cost of Project: £31,172.36

View this retailer's profile