Tyrone and Jackie wanted a smart crisp and simple kitchen, having designed their original kitchen many years ago I knew their needs and they decided it was time for a large extension as they wanted to live in the back of the house.

They love their Staffordshire bull terrier and he wasn’t allowed in the rest of the house (he was old and likes to sit on the sofa or your knee! A real softie). They wanted a very fresh open plan space where Jackie could cook and Tyrone could be around whether working, eating or relaxing in front of the TV. They wanted a large social table attached to the island, no bar stools and their formal dining area kept in the far corner.

Miele appliances were a must along with maximum storage as they like to be able to be tidy. Their architect had the kitchen as an L shape and the door to let the dog out in the garage. Jackie and Tyrone wanted to be able to let the dog in and out easily. I changed the window location to have a full tall run of top to bottom units for maximum impact and storage. This allows the door to be on the end garden wall giving easy access for the dog but also allows for a much longer island accommodating the sink and the hob. This means Jackie is always facing Tyrone and the dog!

Now she can bake, cook and enjoy the view of her new space, the garden and always be able to see the dog or the visiting grandchildren. I know I mention the dog a lot but really all conversation after cooking etc was about being with their elderly dog.

The materials we chose are metallic gloss acrylic as she wanted the reflection and easy to wipe gloss doors, the worktops are fully mitred Grey Quartz with a hint of a shimmer to complement the doors and Miele ovens are toned in the grey and handleless to match the kitchen and helps future proof this kitchen as they are the future of ovens. The amazing robust Granite table and support column are a centre piece (hidden steel allows for a minimal support leg) the subtle angles on the island ends are matched by the angled table pedestal. Simple zoned lighting allows for moods to be set for all occasions. This kitchen is so timeless and subtle designed to add to the wow factor the architect created with the detailed angled roof.

The simple angled, chunky, shaped tops give this contemporary yet classic design a unique edge and the soft colours allow wall paint and wallpapers to alter the feel of the room in the future. Hopefully as they get used to the room they will be brave and add a few more textures at the moment they are enjoying a few months without builders! I also designed a matching utility room with a large wine fridge they didn’t want photos of this space as this is for dog food and washing.

Very happy clients who have given us a glowing review!

Agreed budget value for this project was £63,000.00

View this retailer's profile